ÁJURVÉDA PANCHAKARMA

Panchakarma je unikátní ájurvédský systém očistných terapií, který je velmi intenzivní a transformační. 

Shirodhara - Ájurvédská masáž

Podle základních principů ájurvédy je vše okolo nás, i my, tvořeni pěti základními prvky, elementy. Země, voda, oheň, vzduch a éter. 

Kombinací elementů vznikají jednotlivé ájurvédské dóši, Váta, Pitta, Kapha:

  • Váta – vzduch a éter
  • Pitta – oheň a voda
  • Kapha – země a voda 

Každý z nás jsme individuální a jedinečnou kombinací těchto dóš. Pokud je jemná rovnováha narušena, vznikají zdravotní problémy, nemoce. Vnitřní prostředí se řídí vátou, pittou a kaphou, které neustále reagují jedna na druhou. Ovlivňuje je i vnější prostředí, zlozvyky, chybné návyky, nesprávný jídelníček i chyby ve zdravém životním stylu. Vlivem toho se v těle tvoří odpadní látky, které ájurvéda nazývá ama. To vše má vliv na sílu trávicího ohně, ágní. Odpadní látky proudí skrze krev naším tělem a postupně ho blokují. Toxicita organismu souvisí s vitalitou, pocitem vnitřní síly a energie, proudění prány. Dále má vliv také na imunitní sytém i metabolismus. Zde leží klíč k tomu, jak pomoci k ozdravení organismu, jednak skrze očistu, ale také tím, že přestaneme narušovat jemnou vnitřní rovnováhu. Ájurvéda jde nejen cestou nápravy, ale i prevence. Panchakarma je očistným programem, který vám pomůže k omlazení a harmonizaci organismu. 

Pokud se rozhodnete absolvovat tento program, pak se na následujících řádcích dozvíte, co můžete očekávat. Jaké jsou odlišnosti Panchakarmy v Evropě, České republice, v souvislosti ze zákony, ale také díky změnám ročních období.

Po tisíce let zůstal tento systém očist stejný, jeho účinnost i způsob provedení jsou dodnes považovány za jedinečné. Speciální léčivé oleje se používají v kombinaci s očistnými průplachy, klystýry, parními terapiemi a ajurvédskymi masážemi k odstranění toxinů a obnovení rovnováhy ájurvédský dóš. Tento proces je intenzivní a transformační: hosté kteří podstupují Panchakarmu, si užívají poklidné atmosféry, speciální diety a jemné jógy - dechové cvičení Pranajama a meditace. 

Jaksi budete stravovat? 

Jedná se o pokrmy, které jsou vhodné pro všechny ájurvédské dóši, dobře stravitelné a přirozeně podporující očistné procesy. 

Proč se nepoužívá speciální dieta podle jednotlivých dóš? 

To je dieta, která vám bude následně doporučena na konci vašeho pobytu, podle výstupů z poslední konzultace s ájurvédským lékařem. 
P

Proč jsou během Panchakarmy zařazeny pouze jemné lekce jógy a nikoliv dynamické styly?

Během praxe pozic dochází, při práci svalů, k tvorbě odpadních látek. V období očisty je dobré omezit fyzickou zátěž a nechat prostor organismu na očistu a to nejen na úrovni fyzické, ale i mentální a emocionální. Z tohoto důvodu je více kladen důraz na meditaci a pranajámu.

Jednotlivé techniky ájurvédské očisty Panchakarmy jsou jemné k tělu i mysli a velmi účinné. 

Co je Purvakarma?

je přípravnou fází před samotnou očistou. Například Abhyanga a Shirodhara jsou terapie, které používají léčebné oleje jsou speciálními postupy vmasírovávány do těla a pomáhají uvolňování toxinů z těla.

Samotná Panchakarma zahrnuje pět terapeutických částí:

  • Vamana,
  • nebo-li zvraceni. Jedná se o kontrolované, léčebné zvracení, které přináší harmonii Kapha dóše. Pomáhá odstranit a snížit tvorbu hlenů v těle, zejména v horní části trávicího traktu a dýchacích cestách. Tato terapie je vhodná při Astma, chronických alergiich, Lupénce, kožních onemocněních, nadváze, při problémech se zadržováním vody v těle nebo při chronických zánětech dutin. Tento proces je v rámci ájurvédských pobytů v Resortu Svatá Kateřina doporučován individuálně. Během chladných měsíců není vhodné tento proces praktikovat.
  • Virechanam, nebo - li průplachy, jsou terapie, které se zaměřují na odstranění toxínů nahromaděných v játrech a žlučníku. Intenzivně očišťují gastrointestinální trakt. Tyto terapie pomáhají harmonizaci Pitta dóši. Jsou velmi jemné a účinné při Astma, Diabetes, kožních onemocněních např. při oparech, nemocech trávicího traktu, při chronických zácpách, překyselení, bolestech hlavy a gynekologických problémech. I tento proces je určován na základě ročního období a zdravotním stavu klienta. 
  • Vasti, nebo-li klystýr, přináší harmonii všem ájurvédským dóšám, Pitta, Kapha, Váta. Dochází k očistě tlustého střeva. Tato terapie se provádí léčebnými oleji nebo Ghee. Vždy jí provádějí pouze zdravotně vzdělaní terapeuté. Využívá se při Hemiplegii, Paraplegii, Kolitidě, syndromu dráždivého tračníku, spondióze, bolestech v dolní části zad, zažívacích problémech a poruchách, obezitě, sexuálních problémech a neplodnosti. Tento proces je z důvodu legislativy České republiky nahrazován stejně intenzivní očistou, která má odlišný průběh. Nazývá se Snehapanam. Jedná se o užívání Ghí (přepuštěného másla - certifikované přepuštěné máslo). Podává se po dobu 5 dnů, každé ráno na prázdný žaludek. 
  • Nasyam, nebo-li průplachy nosu. Harmonizuje Kapha dóšu a odstraňuje toxíny z oblasti hlavy a krku. Používají se léčebné oleje. Tyto terapie pomáhají při bolestech hlavy, migrénách, nespavosti, neurologických dysfunkcích, alergických rýmách, nosních polypech. Odstraňují nadměrné množství hlenu, snižují hyperpigmentaci v obličeji i záněty vedlejších dutin. Tento proces je součástí balíčku Panchakarma. V případě zdravotních omezení může ájurvédský lékař rozhodnout o změně této procedury.
  • Rakta moksha, nebo-li očista krve. Tato terapie se používá jen velmi zřídka, jen ve speciálních případech. V České republice není tento způsob očisty dovolen.

Během Panchakarmy je nutné dodržovat konzultace s ájurvédským lékařem, který podle aktuálního zdravotního stavu může rozhodnout o změně procedur, stravy, ájurvédských doplňků stravy i dalších aktivit. Ideální délka Panchakarmy je 22 dní.

Pokud máte obavy z toho, co vše zahrnuje tato ájurvédská očista, většina z nich zmizí v okamžiku první konzultace s ájurvédským doktorem, který vám podrobně vysvětlí celý průběh. Před každou očistnou procedurou vám bude celý postup vysvětlen odbornými terapeuty. Během prvních dnů je naprosto normální, že ucítíte únavu, může se dostavit bolest hlavy, pocit na zvracení. Vaše tělo bude chtít, abyste více odpočívali a nechali mu přirozený prostor na očistu. Velmi brzy se však dostaví pocity, že jste lehčí, mladší a ucítíte příval většího množství energie.

Během vašeho pobytu se dozvíte, jak změnit nejen jídelníček, ale i ranní rituály nebo běžné stereotypy, které mohou vaše tělo i mysl příliš zatěžovat.

Ájurvéda je vědou o životě a její terapie a učení nám pomáhá najít správnou cestu v chování k sobě samým. 

Očista tlustého střeva během Panchakarma

  • Snehapanam

Jedná se o užívání Ghí (přepuštěného másla - certifikované přepuštěné máslo). Podává se po dobu 5 dnů, každé ráno na prázdný žaludek. 

  • Virechanam

Provádí se 7. den pobytu, kdy během oběda a večeře se podává dietní strava, dále pak speciální očistná medicína. Lze také použít ricinový olej ( množství a dávkování záleží na zdravotním stavu klienta) nebo bylinné směsi. Jedná se o velmi účinný očistný proces.  

2 komentáře

  1. lorem ipsum

  2. Test test test

Přidejte komentář